MCMXCII

O NAMA – Restaurant "Renaissance"

Ljubiteljima renesansne umetnosti, dobrog provoda i prvenstveno dobre hrane, 1992. godine širom smo otvorili vrata! Nalazimo se u jednoj od najlepših gradskih ulica – Matije Korvina broj13 ( bivša Engelsova ulica )  . Na površini od 100 kvadrata, u udobnosti šest separea, za masivnim šankom, ili u medjuprostoru koji gosti vikendom popune do poslednjeg mesta, možemo da ugostimo do 250 ljudi ! Naravno, ako uključimo i prostor terase leti, taj broj je mnogo, mnogo veći.
 

KAD ARHITEKTA ZASUČE RUKAVE

Zahvaljujući realizovanim idejama arhitekte Gorana Martinovića, "Renaissance" se i vizuelno uklapa u odlike renesanse kao umetničkog pokreta. Enterijer čine specifičnim detalji od granita, mermera i hrastovog drveta. Kao da je kojim čudom odoleo vremenu i pobegao iz epohe renesanse u sadašnjost, tu je i sat od mermera sa rimskim brojevima koji uvek pokazuje tačno vreme... Arhitekta Martinović zamislio je posebnu boju kojom su ofarbani drveni detalji u "Renaissance". Pošto ove boje nije bilo u prodaji, zasukao je rukave i u stolarskoj radionici pomešao nekoliko nijansi – na kraju je dobio ono što je želeo: boju rdje sa crvenkastim sjajem koja se savršeno uklapa sa prirodnom teksturom drveta. Njegov potpis krije se i ispod zaštićenog znaka "Renaissance", ovekovečenog u ploči od pečene gline koja se nalazi iznad ulaza, kao i u namerno okrnjenim stubovima koji simbolišu prošlu, ali nikad zaboravljenu epohu renesanse...

METAMORFOZA VIKENDOM

U naše goste spadaju pripadnici mladje i starije generacije. Radnim danima u "Renaissance" će najčešće svratiti ljudi izmedju 25 i 35 godina, dok nas petkom i subotom posećuju i srednjoškolci i studenti koji će vikendom strpljivo čekati i u redu (zbog gužve koja vlada unutra) kako bi, željni dobrog provoda, ušli unutra.Vikend se razlikuje od ostalih dana ne samo po tome što radimo duže (do 2 posle ponoći, a po potrebi i duže), već i zato što se "Renaissance" petkom i subotom uveče pretvara u svojevrsni klub, mini-diskoteku u kojoj se, osim strane, pošta i domaća muzika... Praksa pokazuje da našim gostima, posebno vikendom, najviše prija razna domaća i strana piva, dok ce se neki opredeliti i za koktele. Živeli, i čekamo Vas (i) ovog vikenda!

ČEKAJUĆI MAJ

U drugoj polovini aprila ili početkom maja, sa prvim danima "pravog" proleća, oživljava naša bašta sa 30 stolova i 120 mesta za sedenje. Vikendom iznosimo i tri-četiri šanka, pa se terasa pretvara u pravu diskoteku na otvorenom. A dobra muzika i lepe devojke zabavu čine još primamljivijom... Trudeći se da zadržimo meru i dobar ukus i kada je reč o sponzorima, odlučili smo da im posvetimo (dužnu) pažnju, ali terasu ne brendiramo, ostavljajuci gostima da sami, bez vizuelnog sugerisanja, odluče za koje će se piće opredeliti.
TOP